luni, februarie 28

INTERVIU DE PRIMĂVARĂ!




MARIA VARGA MĂRŢIŞORUL DE AUR  AL CENACLULUI LUMINĂ LINĂ, NE MĂRTURISEŞTE:
"Prin Cenaclu m-am deschis sufleteşte!"

Astăzi, în pragul primăverii o echipă a Studioului Trinitas Sibiu s-a deplasat la Cisnădie la Liceul M.I.U. pentru a sta de vorbă cu Maria Varga, cea mai nouă membră a Cenaclului Lumină Lină, o descoperire a Părintelui Cătălin într-un concert din 4 decembrie 2010. Reporterii Alex Forţ şi Ştefan Ion, au luat Mariei primul interviu din viaţa ei. Vi-l dăruim ca pe un mărţişor de suflet şi aşteptăm reacţiile dumneavoastră. După ce veţi citi acest interviu, trimiteţi pentru Maria un cuâţnt de încurajare pe adresa blogului nostru. Şi, să nu uitaţi Maria are nevoie şi de un ajutor material concret pentru a-şi putea susţine şi promova talentul şi viaţa...
Reporter:
- Maria, te rugăm să te prezinţi singură!
Maria:

-Mă numesc Varga Maria sunt eleva in clasa a Xii, la Grupul Şcolar Industrie Usoara, din localitatea Cisnadie, Sibiu. M-am nascut in comuna Turnu Rosu. La varsta de 5 ani am fost data la casa de copii Hegel din Sibiu pentru  că parinţii mei au considerat că nu mă mai pot intretine. Suntem patru fraţi la parinti, eu fiind a treia. Am stat la Hegel până la vârsta de 11 ani şi jumătate, după care am fost dată la familia

Vitan impreuna cu sora mea, Elisabeta, unde dupa 2 luni nu ne-au mai putut întreţine pentru că au trebuit să plece din tară. În cazul asta am fost distribuiţi la o altă familie.
Rep: - Cum se numea familia?
Maria: - Familia Mitris oameni deosebiţi şi care ne-au oferit o educaţie foarte bună timp de 7 ani. In momentul de faţă însă locuiesc la Centrul de Plasament Dadiv Bucur. Am ajuns aici tot datorită faptului că nu au mai fost posibilităţi materiale spre a fi întreţinută.
Rep:- Cum ai început să cânţi Maria?
Maria: -Datorita bunei educatii primite am avut parte de o grija deosebita, fapt care mi-a dezvoltat fiorul muzical. Muzica religioasă pe care o interpretez de curand o consider chiar un sprijin afectiv deosebit, deoarece este foarte apropiata şi potrivită sufletului meu.

De curand, într-un concert al cenaclului am interpretat "O Măicuţă Sfântă", însă cunosc si alte pricesne minunate. Eu însă cânt muzică religioasă încă de la varsta de 5 ani.  Educatia religioasa am primit-o de la o varsta frageda, am cantat şi la strană în mai multe Biserici. De exemplu, înainte de Craciun am sustinut un concert de colinde la Casa de Cultura din Cisnadie, în cadrul Cenaclului Lumină Lină, cu corul bisericii pregătit de Părintele Broscăţean Laurenţiu şi doamna preoteasă Ramon, unde am fost remarcată de  conducătorul cenaclului Părintele Cătălin Dumitrean , şi prin intermediul domnului Leonard Strugaru, la chemarea părintelui am fost contactată la Centul de Plasament şi invitată să devin membră activă a cenaclului şi să cânt la concertele Cenaclului Lumina Lină.

   Vreau să subliniez pentru toţi cei ce vor citi aceste vorbe ale mele, că s-a întâmplat ceva unic pentru ziua de azi, Parintele Dumitrean Cătălin m-a promovat, m-a încurajat, evident impreună şi cu domnul Leonard, dar mai ales mi-a oferit ocazia de a participa la câteva evenimente religios -culturale deosebite, unice, cum au fost cele de la Sibiu si Rupea. Aşa ceva este rar, să te ajute cineva să te promovezi...
Rep: Ce îţi doreşti pe viitor Maria?
Maria: -Îmi doesc din tot sufletul sa termin liceul si să continui studiile in medicină.
Rep: -Ce înseamnă pentru tine cenaclul şi Părintele Cătălin?
Maria: -Pentru mine Cenaclul Lumină Lină este o parte foarte importantă a sufletului meu. Vă mărturisesc sincer, poate că oamenii nu înţeleg cu toţii, dar am găsit in membrii grupului multă afecţiune, nişte prieteni adevărati. Prin ei m-am deschis sufleteste!
Şi vreau să mă integrez definitiv in acest cenaclu, dând şansa membrilor şi spectatorilor să mă cunoască si sa mă accepte printre ei.
Vă mai mărturisesc ceva deosebit, pentru mine Părintele Catalin este un om minunat ,cu un suflet de aur. Cu ajutorul parintelui am reuşit să mă redescopăr pe mine însumi. Dumnezeu să ne ţină pe toţi în paza lui.

duminică, februarie 27

veste bună

AM DOUĂ VEŞTI BUNE ÎN ACEASTĂ NOAPTE:
1. Faptul minunat că foarte mulţi semeni mi-au scris pe email şi vă rog să mă credeţi că la un moment dat aproape deznădăjduisem, că nu reuşesc să vă provoc şi să aduc lumea în dialog. Sper ca oamenii buni să îmi mai scrie... E poate cea mai mare bucurie a mea... Mulţumesc tuturor şi mai ales, cu emoţie copilărească, sărut obrazul lin al doamnei Aneta Cinteză...
 
2. A doua veste bună e că iarna a găsit un bilet de tren să pornească spre necunoscut. Pe blogul de poezie ofer mai multe amănunte.


Şi ca  un adaus blând, pentru că aţi scris că sunteţi impresionaţi vă mai ofer şi alte fotografii remember din vechiul Cenaclu Flacăra!  Ce spuneţi, va reuşi oare Cenaclul Lumină Lină să retrezească starea de spirit a românilor?

 
 

sâmbătă, februarie 26

AŞA ERA ÎN CENACLUL FLACĂRĂ...

AŞA ERA ÎN CENACLUL FLACĂRĂ...

    
  

 
 


SPER CĂ ACUM ÎNŢELEGEŢI DE CE E NEVOIE DE IDEEA DE CENACLU, DE CÂNTEC, DE COMUNICARE!


SUSŢINEŢI CENACLUL LUMINĂ LINĂ!


AVEM NEVOIE DE OAMENI CONCREŢI, DE PROBE EFICIENTE DE IUBIRE!

MERGEŢI MAI JOS ŞI CITIŢI...

poeme de sâmbătă seara

PĂRINTELE CĂTĂLIN VĂ INVITĂ LA MEDITAŢIE POETICĂ:
3 POEME NOI PE BLOGUL DE POEZIE

ŞI...
O ANAMNEZĂ DE DURERE...

 De aicea, de pe patul de spital,
Pe care ma gasesc de vreme lunga
Consider ca-i un gest profund moral
Cuvantul meu la voi sa mai ajunga
Ma monitorizeaza paznici minimi
Din maxima profesorului grija
In jurul obositei mele inimi
Sa nu ma mai atinga nicio schija.
Aud o ambulanta revenind
Cu cine stie ce bolnav aicea
Alarma mi se pare un colind
Cu care se trateaza cicatricea.
Purtati-va de grija, fratii mei!
Paziti-va si inima si gandul!
De nu doriti sa vina anii grei
Spitalul de Urgenta implorandu-l.
Eu va salut de-a dreptul cordial
De-a dreptul cardiac, precum se stie
Recunoscand ca patul de spital
Nu-i o alarma, ci o garantie.
Va vad pe toti mai buni si mai umani
Eu insumi sunt mai omenos in toate.
Da-mi, Doamne, viata inca niste ani
Si tarii mele minima dreptate!"
Răspundeţi PE EMAIL la întrebarea aceasta:

NU VĂ E DOR DE PĂRIMĂVARĂ??



Răspunsul... un ghiocel de bucurie...

vineri, februarie 25

CENACLUL LUMINĂ LINĂ LA HOMOROD!

CENACLUL LUMINĂ LINĂ LA HOMOROD!
CA UN SUBLIM ROD!
DE BUCURIE ŞI ELAN SPIRITUAL!
PREOŢI DEOSEBIŢI ŞI SUFLETE ALESE!

HOMOROD. 25 FEBRUARIE 2011

Locaţia: Centrul Social Homorod.
Atmosferă:
Deosebită. La început mai paşnică, aristocrată, apoi entuziastă şi la final rarisimă.
Debuturi:
Preoţii din Protopopiatul Homorod, în majoritatea tineri, au fost provocaţi frumos de Părintele Cătălin să cânte, să se exprime pe plan creativ şi au dovedit că sunt oameni de o aleasă cultură, buni cunoscători ai liricii româneşti şi ai poeziei de mare substanţă naţională. Ne-au primit bine, poate puţin surprinşi şi dornici de a vedea de ce suntem în stare. După trei ore de concert ne-am despărţit cu entuziasm, aproape surprinşi că poate exsista o atât de reuşită iubire sacerdotală. Remarcăm îndeosebi elanul doamnelor preotese, foart vii, de bun simţ, entuziaste şi dornice de frumos. Cred că dânsele vor avea un mare rol în a invita pe viitor Cenaclul Lumină Lină în parohi. Aşa să fie.
Momente indite:
Părintele Cătălin a vorbit din suflet celor prezenţi, ca un simplu creştin care vrea să ofere ceva frumos şi le-a cerut preoţilor să concretizeze dacă ţin la bucuria creştinilor lor şi susţinerea unor momente de selecţie a valorilor tinere din Protopopiatul Rupea.

 S-au cântat mult melodii minunate. Reţinem în mod special: "Iluzia neamului meu", "Rugă pentru părinţi", "Ochii albaştrii ai lui Dumnezeu", "Treceţi batalioane române Carpaţii", " Jurământ la Putna", "Totuşi iubirea", "Cântecul lui Ştefan cel Mare", "Ştefan, Ştefan, Domn cel mare", "Cântec şoptit", "Rău mă dor ochii mă dor", "N-o şti nimeni că m-am dus", "Aşa grăieşte Domnul slavei", "Lume, Lume înşelătoare", "Balada", "Castelul", "Aprins-am lumina aceasta" etc. Părintele Cătălin a recitat cu emoţie şi entuziasm compoziţia sa proprie: Repetabilă iubire! De asemenea au răsunat şi alte cântece deosebite, creaţii de excepţie din dimensiunea estetică de glorie a neamului românesc timp de aproape trei ore de concert.
Plus organizatoric:
Să remarcăm modul deosebit în care am fost primiţi, eforturile susţinute ale Părintelui Protopop Dan Matei Sucaciu şi a distinsei doamne preotese de a ne face să ne simţim minunat, dar şi colegialitatea exemplară a preoţilor care ne-au susţinut prin dăruire fiorul iubirii de patrie şi biserică.
Vă prezentăm şi un fotoreportaj:

Plecare din Sibiu a fost plină de entuziasm. Ne întrebam: Oare cum va fi?
                  
Părintele Cătălin recită: Repetabilă Iubire!
O parte din public, bun cunoscător al cântecelor

O familie de aur, cântă pentru bucurie!

Părintele Protopop şi doamna preoteasă: talent şi entuziasm!

Cântăm pentru Domnul şi Sfântul Ştefan cel Mare!



                                         Promisiune unei cât mai grabnice revederi cu aceşti oameni minunaţi!

Mulţumim Părinte Protopop Dan Sucaciu!
Avem speranţe că veţi veni şi cu alte propuneri concrete!
Mulţumim tuturor acestor preoţi şi oameni minunaţi!
Ne este deja dor de voi!


joi, februarie 24

Cenaclul la Homorod!

SĂ FIM ÎMPREUNĂ LA HOMOROD!

COMUNICAT


Vineri 25 Februarie, începând cu ora 16 Cenaclul Lumină Lină va concerta la Homorod, la invitaţia Părintelui Protopop Dan Matei Sucaciu. Avem din nou emoţii, ne gândim că trebuie să dăruim tot ce avem mai bun în noi pentru ca lumea să se simtă bine, să fie un moment frumos de promovare a unor blânde idei culturale, şi să trăim cu toţii un moment deosebit de linişte sufletească.
La întâlnire vor participa toţi preoţii din Protopopiatul Rupea, concertul având rostul să promoveze identitatea Cenaclului Lumină Lină şi să pregătească viitoarele acţiiuni de selecţie a valorilor tinere. Sperăm ca în viitoarele noastre concerte, după ce lumea ne va înţelege în mod corect intenţiile, să descoperim cât mai mulţi tineri talentaţi, cu voci frumoase sau creatori de poezie creştină. Pe aceşti tineri dorim să îi aducem apoi în prim planul opiniei publice, să îi ajutăm material şi să fim rampa de lansare a identităţii lor. Generaţia noastră nu a beneficiat de aceste promovări, noi fiind un fel de batalion sacrificat în confuziile de dup 1989. Tocmai pentru că vrem ca măcar această generaţie nouă să primească mai multe şanse de afirmare, vom porni cu elan misionar şi în viitoarele acţiuni ale cenaclului pentru a descoperi tineri talentaţi.

Deja vă şi propunem un nume: Maria Varga o tânără cu o voce de cristal, care a crescut în codiţiile vitrege ale  orfelinatului, dar care mâine va cânta pentru a treia oare în concertele noastre. Maria va interpreta priceasna O Măicuţă Sfântă şi a declarat că: "Pentru mine Cenaclul Lumină Lină este o adevărată famile. Mă simt bine, toţi sunt atenţi cu mine şi vreau să cânt cât mai mult alături de voi! Să dăruim tuturor ceea ce noi avem dar de la Dumnezeu, cântecul şi vocea noastră!"  Acesta este deci dezideratul după care se ghidează cenaclul nostru. 

Întâlnirea de la Homorod va fi redată ca de obicei "live" cu imagini şi comentarii de la faţa locului. Vă rugăm să ne susţineţi moral, cu dragoste frăţească şi să vă bucuraţi pentru tot ceea ce noi încercăm să facem!
Vă mulţumim!
Membrii Cenaclului Lumină Lină! 

marți, februarie 22

Vreau să vă rog ceva!

Vreau să vă rog ceva!

Sunt Părintele Cătălin şi vă scriu cu o lacrimă în colţul ochiului drept...
Un cititor al blogului nostru, domnul Veştemean Alexandru, ne-a trimis recent un articol dintr-un ziar în care un mare titan al liricii româneşti Fănuş Neagu, vorbind despre dispariţia poetului Adrian Păunescu, atrage atenţia că neamul românes este pe cale de dispariţie, fie numai şi prin nonşalanţa cu care îşi ignoră cu ostentaţie valorile. Cenaclul Flacără a fost asasinat nu de securitate, ci de incultura noastră naţională. Sunt frământat că nu avem valori şi nici nu credem în operativitatea lor, atâta vreme cât aceste valori culturale şi spirituale sunt active.
În Sibiu există un pustiu al culturii dialogice, spiritualitatea nefiind decât locul de întâlnire a unor mine explozibile care se comportă în mod autarhic. Tocmai pentru faptul că în 12 ani de trăire sacerdotală în Sibiu, în 8 ani de Flori de Pateric, în 3 ani de publicaţii concretizate în 12 cărţi  oraşul mi-a respins sentimentele şi exploziile mediatice, la rândul meu, călcând cu decenţă pe frunzăreala politică şi declarându-mă spirit incandescent, am construit ceva nou, Cenaclul Lumină Lină, o pledoariei în favoarea consensului ortodox şi o mângâiere pentru toţi cei îşi doresc linişte.
Nu întenţionez să mă declar un om valoros. Sunt cine sunt şi nimic mai mult. Dar, am dreptul să apăr valorile, aşa cum am demonstrat-o în peste un deceniu de existenţialism sibian.
Deci, vă rog, insinuez pentru cei ce sunt creştin, decât să vă zbenguiţi degetele pe omuleţii galbeni gen YAHOO MESSENGER, refuzaţi acest ridicol planetar şi începeţi să creaţi, să scrieţi ceva mai serios, intraţi în dialog cu acest cenaclu, cu acest blog şi părăsiţi platitudinea.

Vă mulţumesc celor ce mi-aţi scris! Sunteţi minunaţi!

Dar de ce unii nu scrieţi? Întreb acest lucru până la obsesie! Nu ştiţi că am foarte mulţi "prieteni" care se bucură mai ales atunci când mă ignoraţi? Nu ştiţi?
Ei bine, eu ştiu! Şi vreau să vă spun că, membrii cenaclului meu aşteaptă ca pe apă un semn de la cititori. Ei se uită şi văd cifre zilnice incredibile în sondajul matematic al accesărilor de pagină, dar la email-uri sunt doar foarte puţini cei ce scriu.
Şi dacă nu v-aş fi rugat de atâtea ori!
Şţiu că mă iubiţi, ştiu că îmi citiţi cărţile, ştiu că veniţi cu sutele zilnic la bisericile mele, dar să nu vă supăraţi dacă cer şi ceva mai mult. Vă rog frumos!

Dar, probabil că aşa e în România! E mai comod să pui "K" şi "y" pe messenger decât să trimiţi câteva rânduri Cenaclului Lumină Lină!
Ei bine, deşi la un moment dat mi-a venit gândul să nu mai scriu aşa de des pe blog, voi scrie totuşi numai ca să dovedesc că în viaţă e mai frumoasă lupta decât biruinţa şi nepăsarea.
 Ca o continuare a declaraţiilor lui Fănuş Neagu am scris un poem pe blogul de poezie închinat marelui Mihai Eminescu.

DOCUMENT SENZAŢIONAL!

Fănuş Neagu, imobilizat la pat de trei ani mărturiseşte că neamul românesc a pierdut un geniu: "Astăzi, eu vorbesc despre Adrian Păunescu, mâine, va vorbi altul despre mine!"

 

Scriitorul a declarat că este convins că Adrian Păunescu este "mai viu" decât mulţi dintre cei care sunt în viaţă, numindu-l pe acesta "poetul şi gazetarul de geniu şi omul de înaltă nobleţe sufletească". "Când a murit a fost o vineri neagră (...), o zi din cea mai cumplită evanghelie a însingurării. Venită din ocoluri arhaice, moartea a lovit iarăşi năprasnic în generaţia mea, răpindu-l pe poetul şi gazetarul de geniu şi omul de înaltă nobleţe sufletească Adrian Păunescu", a povestit Fănuş Neagu. "Cândva, demult, scriam despre el că s-a localizat definitiv în anii tinereţii. Azi, îmi dau seama că n-am greşit. A fost, cât timp şi-a sfinţit tălpile pe acest pământ românesc, pe care l-a iubit fără de măsură, cel mai tânăr dintre noi, cel mai încărcat de vifore şi de mânie", a mai spus scriitorul. În opinia lui Fănuş Neagu, despre Adrian Păuneascu este "marele răzvrătit al luminii, iniţiat de Dumnezeu, ca puţini alţii, să-şi apropie toate tainele poeziei".
"Blestemat să iubească mereu o ţară în care nebunii clocotesc de ură, Adrian Păunescu şi-a hrănit zorile numai cu amurguri. Şi azi pleacă. El n-a murit, el este un râu care a coborât în propriile izvoare înmiresmate. Ca să se schimbe acolo în coloană dorică alături de Nicolae Labiş, Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Gheorghe Tomozei, Mircea Micu şi alţii, spre a ne sprijini în eternitate acest pământ românesc gata să se scufunde. Păunescu s-a născut ca să moară şi să nu doarmă, ci să vegheze în eternitate la dăinuirea neamului său. Sunt convins că e mult mai viu decât mulţi dintre noi. Odihnească-se în pace", a conchis Fănuş Neagu.(sursă rev, Can-Can)

duminică, februarie 20

Foto Reportaj

CEL MAI FRUMOS CONCERT AL ANULUI 2011!
FOTOREPORTAJ
-IMAGINI ŞI SUGESTIE DE SUFLET-





DRAGOSTE CURATĂ, PRIETENIE LINĂ ŞI ATMOSFERĂ DE NEMURIRE...
ESTE CENACLUL LUMINĂ LINĂ!...





Citiţi mai jos cuvinte frumoase şi vizualizaţi imagini minunate din concert, aşa cum au fost ele transmise live la ora spectacolului.
Cred că nu mai e cazul să vă rog să vă spuneţi părerea printr-un email. Mai bine să o faceţi scriindu-ne spontan şi din suflet...

UN CONCERT DE VIS ŞI PACE ADEVĂRATĂ ÎN SIBIU PE STRADA ÎNFRĂŢIRII

Sublimă Lumină Lină!
Nota 10!!!
Concert memorabil şi inimitabil!

Sibiu. Biserica de pe Strada Înfrăţirii. O reuşită deosebită pentru Cenaclul Lumină Lină.
Ce timp scurt, frumos şi dumnezeiesc. Am fi dorit să zburăm, sau să rămânem lucului o veşnicie în această ospitalieră biserică. Dar totul s-a sfârşit, în candoare, în emoţie, în doruri profunnde- cum remarca părintele Cătălin...
    Să reţinem mai ales momentul de la sfârşitul concertului când Părintele Cătălin a cântat alături de membrii Cenaclului imnul de final "Făcut-am lumina aceasta"... O stare de spirit excepţională...
Voci la unison, oameni cu lacrimi în ochi, gesturi de mirare şi semne de întrebare: Oare există ceva mai frumos?
Ne-am despărţit cu regret de gazdele noastre minunate, de părintele Eugen Buta şi de toţi cei care au venit la concert, oameni entuziaşti, credincioşi minunaţi şi prieteni de nădejde ai cenaclului...
Părintele Eugen ne-a invitat să revenim cât mai repede în acestă biserică. Profund impresionat de cele văzute şi auzite, sfinţia sa a cerut părintelui Cătălin o revedere urgentă cu Cenaclul Lumină Lină, semn că spectacolul a avut un efect deosebit. Nu se putea refuza o asemenea chemare şi am promis că vom din nou aici în Duminica Floriilor!
Părintele Eugen a mulţumit şi s-a declarat prieten direct, sincer şi de drum lung al Cenaclului Lumină Lină!
Vă mulţumim părinte!
Mulţumim parohiei dumneavoastră şi membrilor consiliului parohial!
Vom reveni cu drag şi dor!!!

Biserica Învierii Domnului răspunde cu dragoste!

Din cadrul bisericii gazde domnul Ionel a adus în faţa credincioşilor minunata priceasnă Blândul Păstor.

Pr. Petru şi darul inimii...

Părintele Petru cu darul blândeţii sale, ne-a adus binecuvântarea Maicii Domnului şi deasemenea a rostit un cuvânt de învăţătură, vorbind mai ales despre cinstirea în inima noastră şi prin acest cenaclu a Sfintei Fecioare Maria. A intonat cu mare trăire cu mare trăire şi Axionul "De  Tine se Bucură".
Sute de oameni au primit în extaz de lacrimi cuvintele părintelui, semn că Maica Domnului este şi aici împreună cu noi...

Mirela ,Maria, Cristina sau bucuria de a cânta în smerenie...













   Au adus slavă Bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului  prin pricesne şi cântece folk credincioasele Mirela, Maria, Cristina. Au cântat blând, curat şi cu minunat curaj...

MOMENT TRADITIONAL...

            Folclor şi dor de neamul românesc în cenaclu
   Un moment autentic românesc ne-a oferit Părintele Gheorghe acompaniat la fluier de Cristian şi la tamburină de Ioan. Cîntece blânde şi un "Mugur mugurel" de lacrimă sfântă... Am simţit că suntem mai aproape de strămoşi şi de Dumnezeu.