luni, iunie 4

Seară de poezie și cântec patriotic la Biblioteca Astra

La numai o zi după concertul de la Homorod, la Sibiu Cenaclul zideşte frumos! Ochii de foc ai trecutului și speranța viitorului!


   Sala festivă a Bibliotecii Astra a găzduit în seara aceasta un dublu eveniment: un concert omagial în memoria „poetului temințelor”, Radu Gyr și lansarea primei cărți de poezii a micuței Andrada Nicolescu. Concertul a fost organizat de Cenaclul Lumină Lină, în colaborare cu Fundația „George Manu” și A.S.C.O.R. Sibiu. 



  







 Părintele Cătălin Dumitrean a evocat personalitatea marcantă a lui Radu Gyr, care a suferit chinuri inimaginabile în temnițele comuniste pentru curajul de a fi mărturisit credința ortodoxă. A interpretat apoi un cântec pe versurile poeziei: „Ridică-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane!”, poezie pentru care poetul a primit pedeapsa cu moartea. Versurile celui care „L-a coborât pe Iisus în celulă” au constituit punctul de plecare pentru alte evocări duioase ale martirilor neamului nostru. Cosmina și Adina, Cristina și Angela au conturat, prin cântec,  un univers dominat de o credință de nestrămutat. „Să apărăm cu râvnă Ortodoxia/ Şi-acest pământ, de Sfinţi şi de eroi!” – acesta pare a fi mesajul cel mai puternic pe care ni-l transmite poetul peste timp.



   



O parte importantă a concertului a fost dedicată cântecelor patriotice, avându-i ca protagoniști pe Vasile Mardare, Dan Podoleanu și Florin Tomici, membri ai Cenaclului Flacăra, care s-au alăturat cu entuziasm grupului misionar de la Sibiu. Sala arhiplină a răsunat de acordurile acestor cântece, stârnind sentimente puternice și valuri de admirație.



 Invitatul special al acestei seri a fost Părintele Protopop Gheorghe Colțea, care a subliniat însemnătatea sacrificiului martirilor neamului pentru devenirea noastră ca popor. Părintele Protopop a vorbit și despre cartea micuței poete Andrada Nicolescu, manifestându-și admirația pentru candoarea și puritatea poeziilor sale.


Tot despre Andrada, Părintele Cătălin spune că ar putea fi: „o posibilă soluție la starea de frământare a noastră din fiecare zi”. Andrada și poeziile sale sunt, într-adevăr, un răspuns frumos la veșnica noastră căutare spre necunoscut. Inocența vârstei transformă poezia sa într-o lume populată de ființe dragi, calde, care o ocrotesc și o veghează.  Te felicităm și așteptăm noi volume de poezii!









 A fost o seară blândă, în care trecutul nu ne-a lăsat să uităm, prin poeziile lui Radu Gyr, iar viitorul ne-a făcut să zâmbim, prin ochii Andradei Nicolescu. O nouă filă din cartea Cenaclului Lumină Lină.

Alina D.