sâmbătă, mai 26

Foto-reportaj 25-26 mai 2012: Cenaclul Lumină Lină prezent la Festivalul Internaţional Militar „Fundata 1916"


Cenaclul Lumină Lină a fost invitat de către Pr. Paroh Vicențiu Bășa la Festivalul Internaţional Militar „Fundata 1916", cel mai important eveniment de reconstituire istorică din România pentru Primul Război Mondial. Au fost puse în scenă primele nopţi ale participării României în război, când trupele române au trecut Carpaţii pentru a intra în Transilvania. Circa 100 de persoane au oferit vizitatorilor o lecţie „vie" de istorie.



Cenaclul Lumină Lină a ajuns vineri, 25 mai 2012, în jurul orei 18:00 la Fundata, unde a fost întâmpinat  cu multă căldură de Pr. Vicențiu Bășa care ne-a prezentat un scurt istoric al localității.


Vineri seara a avut loc o manifestare culturală dedicată invitațiilor prezenți la acest festival, la care a fost invitat actorul Radu Gheorghe. care l-a interpretat pe Niccolo Paganini. Momentul patritoic al acestei seri a fost reprezentat de Cenaclul Lumină Lină care a reușit să starnească aplauzele tuturora, chiar dacă majoritatea spectatorilor nu erau vorbitori de limba română.



Sâmbătă a avut loc reconstituirea istorică a evenimentului din 1916 la care au participat asociaţii de specialitate din România, Cehia, Bulgaria şi Austria. Fiecare grup participant a avut propriul cort şi a prezentat istoria şi tradiţiile unităţii pe care o reprezintă. Drapelul naţional sau de unitate a fost prezent în faţa fiecărui cort, iar vizitatorii au asistat la demonstraţii de instrucţie şi tactică, în conformitate cu regulamentele epocii. Festivalul face parte dintr-un proiect de promovare a localităţii, proiect finanţat cu fonduri europene.