luni, mai 21

Foto-reportaj: 20.05.2012 - Concert de senzaţie în localitatea Ruşi!

Minunea de la Ruşi



Ruşi: 20 mai 2012; Durata concertului: două ore; Spectatori: sala plină, preoţi, autorităţi locale, tineri, adulţi, copii; Atmosfera: Extraordinară; Echipa Cenaclului: Părintele Cătălin, Ştefan, Mihai, Cristi, Ionică, Ovidiu, Alexandru (Glasul Treimii), Adina, Angela, Cosmina, Mihaela, Ioana, Magda, Dana şi Emilian.
Vremea a ţinut de data aceasta cu noi, a fost soare şi cald, nu a mai plouat ca atunci când am fos la Mateiaş. Satul, înconjurat de dealurile verzi ce se scăldau sub razele blânde ale soarelui, parcă ne aştepta cu sufletul deschis, cald şi primitor. Cu mic, cu mare, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, oamenii au început să se strângă încă de la ora 15 la Căminul Cultural. Părintele paroh ne-a întâmpinat cu bucrurie şi cu căldură încât am simţit că suntem de-ai casei, că am mai fost aici, deşi e prima dată când venim. Oamenii au fost primitori, deşi nu ştiau cine este Cenaclul Lumină Lină şi care este menirea sa, de ce a venit la ei în sat. 

 Ei bine, Cenaclul a venit să le dăruiască lumină, bucurie, pace şi dragoste în suflete unor oameni în satul cărora nu se prea întâmplă multe lucruri, cum se întâmplă la noi, în Sibiu, manifestări culturale, religioase, conferinţe şi altele. Iar noi, la rândul nostru, am primit de la ei, pe lângă ospitalitate, zâmbete, multe zâmbete, pline de dragoste, dar şi lacrimi, însă nu lacrimi de tristeţe, ci lacrimi de bucurie.
Deschiderea concertului a fost făcută de către Părintele Paroh, care le-a urat bun venit tuturor celor prezenţi şi le-a mulţumit atât Cenaclului cât şi autorităţilor locale pentru implicare.

Dragoste pentru Maica Domnului

Prima parte a concertului a fost dedicată pricesnelor, acesta debutând cu priceasna Preasfântă Maică, iar în semn de respect şi dragoste faţă de Maica Domnului, oamenii s-au ridicat de pe scaune, cântând şi ei. Niciodată nu este prea mult să dăruieşti ceva, le spunea Părintele Cătălin celor prezenţi. Poate că Cenaclul nu le-a oferit ceva material celor prezenţi, însă le-a oferit ceva care contează mai mult decât lucrul material, le-a oferit ceva spiritual, astfel că s-a creat o comuniune, deşi nu ne cunoşteam între noi, fiecare dintre noi ne-am deschis sufletul către Dumnezeu şi către celălalt şi ne-am oferit dragoste, zâmbete, bucurie, lucruri ce contează mai mult decât lucrul material. 


Cenaclul le-a oferit hrană spirituală prin pricesnele cântate de Părintele Cătălin, Alexandru de la Glasul Treimii şi fetele noastre, Adina, Angela şi Cosmina. Cristina a lipsit ieri, dar sunt sigură că a fost cu gandul la noi, aşa cum şi noi astăzi suntem cu gândul la ea şi îi urăm, pe această cale, un sincer şi călduros “La mulţi ani!!” şi fie ca sfânta al cărei nume îl porţi, Sf. Împărăteasă Elena, să te ocortească mereu şi să îţi poarte de grijă.

Primul concert la Ruşi

Acesta a fost primul concert pe care Cenaclul l-a susţinut la Ruşi, la invitaţia Părintelui Paroh, care a mulţumit tuturor celor prezenţi, dar şi celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea acestui spectacol. Sala a fost plină, deşi oamenii nu ştiau despre ce e vorba, totuşi au venit, poate din curiozitate sau poate cine ştie. 


Cert este că au venit şi nu le-a părut rău, s-au simţit extraordinar alături de Cenaclu şi asta s-a văzut pe chipurile lor, care au fost zâmbitoare pe tot parcursul concertului.

Lume, lume-nşelătoare 
Cenaclul le-a transmis celor prezenţi un mesaj frumos şi realist, redat prin versurile cântecului Lume, lume-nşelătoare. Într-adevăr, lumea în care trăim ne face să uităm de scopul existenţei noastre pe acest pământ şi ne arată o faţă frumoasă, dar care ascunde multe. De multe ori ne punem încrederea în lume, dar lumea e înşelătoare şi ne vinde iluzii, în loc să ne punem nădejdea în Dumnezeu şi în voia sa. Cum spun şi cuvintele din Inţelepciunea lui Isus Sirah "Nu deschide inima ta oricui si nu astepta sa dobandesti bunavointa lui" (8,19).

Poezie pentru Ruşi
Înaintea cântecelor patriotice, Părintele Cătălin a citit o poezie pe care a scris-o special pentru comunitatea din Ruşi.

Să ne ducem pe la Ruşi,
Şi să spunem româneşte,
Că am fost pe inimi puşi,
Să ne plângem omeneşte.

Şi să spunem: Dragi creştini,
Toate au un rost pe lume,
Iată v-am adus lumini,
Line, ca să vă îndrume.

Să fim calzi, să ne iubim,
Proclamând un cald renume:
Cei mai buni români sunt ruşi,
Ruşii, sat român din lume.

Şi aşa  rotiţi în dor,
Lângă Slimnicul de pace,
Să aprindem un fior,
Dacă amintirea tace.

Să le spunem celor buni,
Ruşii au credinţă blândă,
Dacă şi cei morţi le spun:
Voi aveţi o ginte sfântă.

Că nu sunteţi neam sărac,
Într-un deal cosit de jale,
Ci aveţi un sânge dac
Presărat pe-a ţării cale

De aceea să cântaţi,
Pentru Dumnezeu şi minte,
Şi să spuneţi celor dragi:
Ruşii sunt un sat fierbinte.

Şi aşa va fi mereu,
Şi aşa va fi lumină,
Ruşii, sat din Dumnezeu,
Ruşii lacrimă divină.

Nu uita că eşti român

Partea cântărilor patriotice a fost deshisă de cântecul Nu uita că eşti român, un cântec care i-a emoţionat pe cei prezenţi, am văzut în ochii lor lacrimi, şi tare curioasă sunt oare ce era în sufletul lor în acel moment. Probabil bucuria şi mândria de a fi român i-a făcut pe unii oameni să plângă. Ca şi la Mateiaş, cântarea Treceţi batalioane române Carpaţii a ridicat sala în picioare. Un cântec plin de patriotism care a aprins în sufletele celor prezenţi dragostea de ţară şi respectul faţă de cei care s-au jertfit pentru libertatea pământului ardelenesc. Cum spunea şi Părintele Cătălin, spiritul românesc a fost trezit de acest cântec.

Fluierul a răsunat şi în sufletul publicului

Cristian şi Ionică au interpretat Hristos a înviat şi Noi suntem români la fluier şi tamburină, făcându-i pe oameni să cânte versurile alături de ei.

Unitatea şi dragostea le lipseşte românilor

Un cântec patriotic cu un mesaj profund este Capul lui Mihai Viteazu, un cântec care vorbeşte despre ce le lipseşte românilor, cum spunea Părintele Cătălin. Dragostea şi unitatea le lipseşte românilor, două lucruri care i-ar apropia mai mult şi cu ajutorul cărora am putea fi mai puternici şi am putea răzbi mai mult în valurile viaţă. Nu străinii l-au omorât pe Viteazul, ci noi, cum spun şi versurile unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?

Părintele Petru a cântat Tatăl nostru

Un moment frumos şi emoţionant a fost când Părintele Petru a cântat Tatăl nostru, cântec care a sunat aşa de frumos încât am avut impresia că nu mai sunt în Căminul Cultural, ci în Biserică, la Sfânta Liturghie, alături de ceilalţi oameni, că ne rugăm cu toţi şi că Rugăciunea Domnească se înlţă spre Dumnezeu într-un singur glas.

Rugă pentru părinţi

Un alt moment frumos a fost când Părintele Cătălin a cântat poezia Rugă pentru părinţi, poezie scrisă de poetul Adrian Păunescu şi pusă pe muzică de către Ştefan Hruşcă, poezie ca o rugăciune către Dumnezeu pentru cei care ne-au adus pe lume şi care s-au îngrijit şi încă se mai îngrijesc de noi, chiar şi numai prin rugăciune.
Momentul de final al concertului a fost dedicat Maicii Domnului, Adina, Angela şi Cosmina interpretând priceasna O, Maica jertfei, după care Mihaela a citit  poezia "Din veşnicie" scrisă de Părintele Cătălin, poezie închinată Maicii Domnului. Concertul s-a încheiat cu priceasna O, Măicuţă sfântă, o priceasnă pe care de câte ori o aud parcă simt că Maica Domnului este în mijlocul nostru şi ne ascultă rugăciunea cu faţa luminată şi ochii plini de bucurie.

Moaştele de la Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul în mijlocul localnicilor din Ruşi

Moaştele de la Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul s-au aflat în mijlocul localnicilor din Ruşi, după încheierea concertului oamenii având bucuria de a se închina şi de a se ruga sfinţilor.

Magda Muntean