INEDIT:
UN DIALOG CU ADRIAN PĂUNESCU
DESPRE BASARABIA ŞI REÎNTOARCEREA EI
- Jurnalul Naţional: V-aţi născut in Basarabia… Cum a fost momentul in care familia a fost nevoită să se refugieze in ţară?
M-am intors la Copăceni pentru prima oară in 1990.
Aşa e… Străbunicii mei au coborăt de undeva din nord, din Ardeal, in sudul mai puţin primejduit. Bunicii mei erau din Dolj, părinţii mei s-au intălnit in Sălaj, la Solona-Surduc, mama era originară din Vălcea. După despărţirea părinţilor, am fost crescut de bunici. Bunicul, Marin C. Păunescu, fusese invăţător şi revizor şcolar. Avea un adevărat cult pentru Ardeal. El şi bunica mea, Ioana, au avut nouă copii, şapte au trăit pănă la vărste mari, cinci dintre ei au fost trimişi de tata-mare să studieze in Cluj. El mi-a mobilat mintea cu poveşti despre Romănia, inclusiv chestiunile pe care mai tărziu aveam să le regăsesc scrise de Octavian Goga şi pe care eu le predau acum la cursul meu de Texte Fundamentale, la Universitatea Spiru Haret. Mi-aduc aminte nopţile in care bunicul imi spunea: "Şi Avram Iancu i-a răspuns atunci impăratului: «Un nebun şi un mincinos nu se pot inţelege…» sau «Drumul de la Vidra la Viena e la fel de lung ca şi drumul de la Viena la Vidra»", lucruri din acestea care aveau un dar, pe care eu aş incerca să-i rog pe contemporanii mei care se ocupă cu istoria să-l regăsească şi să-l restituie tinerei generaţii, pentru a o scoate din amorţeală. Fiindcă altfel va fi o generaţie fără relief, nu va avea mitologie. Inclusiv aceste lucruri extraordinare: pe Avram Iancu il privea soarta integrală a neamului, nu numai chestiunea de pe uliţa lui, nu numai chestiunea Munţilor Apuseni şi a Moţilor… Şi, sigur, Basarabia. Bunicul imi zicea: "Mă, băiete, să nu vorbeşti cu nimeni că asta nu e de spus, ne omoară ăştia". "Ăştia" nu mai trebuia să spună cine sunt, că ii aveam in cap. Apăreau la noi in formă de preceptori şi de miliţieni. Perceptorii ne luau ţoalele din casă, o tărau pe bunica prin curte, lucruri infernale. "Eu iţi spun ţie acum ca tu să ţii minte: Basarabia e o parte a ţării noastre, o parte care e mai incolo, mai la răsărit..." E foarte greu să explici aşa ceva unui copil, mai ales dacă el este şi incătuşat de o dogmă oficială. Să-i explici ce e cu Basarabia... Mie de mic mi-a rămas in minte. Găndiţi-vă că eu am scris in anii mei foarte tineri, cănd nu se mai vorbea nicăieri despre Basarabia: "Ţara noastră zbuciumată,/ Mamă mult indurerată,/ Ţi-au furat cei răi o fată,/ Incă-o dată şi-ncă-o dată. (…)/ Şi-au făcut să fie roabă/ Fata ta cea basarabă,/ I-au făcut coşciug din lemne/ Şi-au avut purtări nedemne, (…)". Găndiţi-vă că acestea nu sunt chestiuni ale conjuncturilor actuale, cănd gesturile legate de Basarabia pot părea populiste, acestea sunt chestiuni care mie mi-au obsedat copilăria şi adolescenţa şi pentru care am plătit.- Se vorbeşte despre sprijinirea de la Bucureşti a revistelor de limbă romănă de acolo care promovează o atitudine antiromănească.
- In Basarabia se scrie in romăneşte cu litere chirilice…
- Sunteţi apropiat oamenilor de cultură, artiştilor basarabeni. Cum simţiţi Basarabia acum, prin prisma lor?
Instrăinată
Nu datorită ei, nu datorită lor, ci datorită nouă. Scriitorii basarabeni sunt prezenţi in Flacăra mea, in fiecare număr, şi nu cu sentimentul că e un eveniment, ci că e firesc. Pentru că şi apartenenţa la cultura romănă a acestor mari scriitori este un fapt firesc. Noi nu avem o prezenţă culturală, spirituală, reală in Basarabia. Moscova e prezentă prin marea literatură rusă, prin marile acţiuni de propagandă, diverse şi deştepte, ale mass-media din Federaţia Rusă. Eu nu ii acuz pentru asta, dar acuz indiferenţa şi mizeria morală care, din păcate, guvernează relaţiile noastre cu Basarabia. Nu-mi plac nici istericalele, nu suport nici chestiunile gen Băsescu, care se duce să rezolve o problemă economică şi, anume, preţul energiei, şi il irită pe preşedintele rus cu declaraţii populiste care să-i facă - decorativ - bine electoratului romăn, dar care măresc păn’ la urmă preţul gazelor. Sunt chestiuni aberante, nu aşa se rezolvă problema cu Federaţia Rusă. Şi noi suntem de vină de instrăinarea Basarabiei, pentru că nu creăm unitatea spirituală romănească aşa cum s-ar cuveni. Ar trebui să avem cărţi acolo, ziare, reviste, televiziune. Statul nostru se scumpeşte la tărăţe, ca de obicei. Şi trebuie să avem grijă nu numai de păine, ci şi de grăul viitor.- Ce preziceţi Basarabiei?