marți, octombrie 9

DOUĂ CONCERTE REMARCABILE...CIOCENI ȘI BUCUREȘTI


   Cenaclul Lumină Lină condus de părintele Cătălin Dumitrean este pentru români adevărați! El duce mai departe tot ceea ce înseamnă promovarea talentelor culturale românești, pentru identificarea neamului nostru. Dacă îi susținem și le stăm alături, așa cum au făcut părintele Lazăr și părintele Beldeanu, invitându-i și făcând posibilă această manifestare, printr-o organizare ireproșabilă, devenim parteneri culturali, veghind la spiritualitatea creatoare a tot ceea ce înseamnă iubire de Dumnezeu, frumos, dătător de speranță și originalitate.


      Știm că preoția nu este o profesie oarecare, ci este misiune. De aceea și părintele Cătălin Dumitrean a găsit această formulă,  întemeind Cenaclul Lumina Lină, cu care de trei ani merge pe drumurile țării,  să slujească și de pe scenă credinței noastre ortodoxe! Realizând acest turneu în sudul țării, la invitația părintelui Lazăr la Cioceni și a părintelui Beldeanu la București, au avut loc două concerte absolut înălțătoare, așteptate cu drag și interes de creștini. 

Acestor  preoți deosebiți Dumnezeu le dăruiește nebănuite inspirații pentru a lucra împreună pentru a se recunoaște reciproc, pentru a arată frățietatea dintre ei indiferent din ce  zonă a țării provin. Uneori Dumnezeu ne îndeamnă să ne apropiem prin bucurii. Însuși Părintele Arsenie a fost întotdeauna pentru optimism, pentru bucurie, credința noastră fiind “ izvor de bucurie”, creștinismul fiind “religia bucuriei”. Domnul Nostru Iisus Hristos le-a spus ucenicilor Săi:” Acestea vi le spun, ca bucuria Mea să fie întru voi 
și ca bucuria voastră să fie deplina”(Ioan 15,11).  

Pricesnele, aceste minunate cântări de slavă lui Dumnezeu interpretate cu atâta dăruire de membrii cenaclului, dar și cântecele patriotice, aduc incredibil de multă lume la biserică.  Lumea vine și pentru această hrană spirituală. Tot mai mulți oameni așteaptă cu bucurie și cu dragoste întâlnirea cu cântecele adevărate ale neamului nostru,  interpretate de membrii Cenaclului Lumină Lină. Practicând naționalismul cu credință ne putem mântui, chiar dacă nu el ne mântuiește, ci credința, spiritul creștin cu care este infuzat.Românismul este pentru orice ardelean o parte a sufletului, este un sentiment viu pentru că ardelenii au plâns mult pentru dreptul de a-și afirma identitatea de români și credința strămoșească ortodoxă. Dar la Cioceni și la București, am simțit  încă o dată că toți românii adevărați simt la fel. Purtăm același sânge în vene!


        Jurământ la Putna, Clopotul Reîntregirii,  Capul de la Torda, Jurământ pentru Ardeal, sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute cântece istorice interpretate inegalabil de membrii cenaclului. Cu voce puternică și simțire patriotică, fac să se ridice în picioare sute de auditori și să cânte la unison cele mai reprezentative balade ale neamului românesc.



        Membrii Cenaclului Lumină Lină,  dăruiesc oamenilor  ore de vis, de rezonanță  națională, de elogiu adus lucrării în lume a Maicii Domnului  sub a cărei protecție se află și acești oameni minunați. Această bucurie se vede prin prezența a sute de oameni la concertele cenaclului, prin sinceritatea cu care sunt aplaudați, fapt ce mărturisește importanța pe care o au în viața lor spirituală pricesnele închinate Maicii Domnului.


        Când a interpretat Augustin, cu vocea sa deosebită: Am venit, Măicuță să te mai
 vedem,/ Să-ți spunem necazul care-l mai avem,/ Noi cu toți din suflet te rugăm așa,/ Scăpa-ne Măicuță, de ispita grea./ Maică Preacurată, roagă-te mereu,/ Pentru lumea-ntreagă, pentru neamul tău, plângea lumea! O doamnă m-a întrebat cine este omul acesta? Ce glas minunat! Zice. I-am răspuns: Un creștin adevărat! 

Cu vocea clară, sensibilă, inconfundabilă, Cristina a interpretat: Răsai asupra mea, lumină lină,/ Ca-n visul meu ceresc d-odinioară,/ O Maică Sfântă, Pururea Fecioară,/ În noaptea gândurilor mele vină.. A fost superb! Adina și Cosmina cu eleganță, modestie și voce curată au interpretat minunat : Bucurați-vă prieteni de prieteni și de frați/ Bucurați-vă de-un nume ce vi-i dat ca să-l purtați,/ Bucurați-vă de-un cântec, de-un amurg cu flori de tei,/ Bucurați-vă o viață de lumina dragostei. Ne-am bucurat! S-a bucurat lumea întreagă care va ascultat fiți sigure! Liviu Ureche ne-a adus bucurie prin poezie. Andrei Lazăr a debutat în admirația totală a publicului, Apoi Nelu și Cristi cântând la fluier ne încântă de fiecare dată când îi ascultăm. Dan Podoleanu și Mihai Doda la chitară, Ștefan Ion la orgă, Vlad interpretând “Bucurii” toți au fost minunați! După fiecare cântec oamenii i-au răsplătit cu valuri de aplauze.




      Lansarea cărții ”Convorbiri despre Sfințenia Părintelui Arsenie Boca” s-a bucurat de aprecierea tuturor invitaților. Mulți dintre ei subliniind importanța acestei cărți pentru toți credincioșii care vor să descopere rodul ostenelilor și minunatele bucurii pe care Părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, le-a lăsat în urma sa. Fiind preot cu experiență în arta literei și a cuvântului duhovnicesc, prin calitatea sa de redactor șef al Radio Trinitas Sibiu, părintele Cătălin Dumitrean, a reușit să imprime acestui volum o prestanță remarcată și apreciată atât de credincioșii veniți la Biserica din Cioceni, cât și de cei  veniți la Biserica Mihai Vodă din București, să se închine Maicii Domnului și să asculte cântecele Cenaclului Lumină Lină.

     
„Superb! Îi așteptăm cu drag! Extraordinar! N-am cuvinte” a spus o doamnă după terminarea concertului de la Cioceni. Iar un domn, de o vârstă venerabilă, care a aplaudat mai tot timpul, la plecare striga pur și simplu să fie auzit și el de cei de pe scenă: „Sa trăiți! Să trăiți ! Să vă dea Dumnezeu sănătate!”. Ce poți să îți dorești mai mult, în calitate de  conducător, de organizator și de interpret?

       Iar eu închei citându-l pe domnul Ciprian Olinici director al Radio Trinitas care spunea într-un interviu: „ Cenaclul Lumină Lină aduce o noutate, însă o noutate desprinsă dintr-o tradiție; care îmbină deodată această dragoste a poporului român față de cultură și față de exprimarea sentimentelor prin muzică și poezie, dar leagă această manifestare românească, de biserică și de credință.

MONICA ARMENCIU