sâmbătă, noiembrie 3

Iași: corespondență specială de la Părintele Cătălin

Vești de la Iași


În dimineața aceasta am avut o surpriză tare plăcută. M-a sunat Părintele Cătălin și am povestit despre plecarea către Iași și primirea acestora acolo. M-a bucurat tare mult acest telefon și vreau să vă împărtășesc și vouă, dragi cititori, cuvintele Părintelui și momentele prin care membrii au trecut în aceste două zile.
Cenaclul Lumină Lină a ajuns vineri în Iași în jurul orei 18:30, traversând Carpații Orientali cu o escală la Onești, orașul natal al iubitei noastre gimnaste, Nadia Comăneci. În Iași, membrii Cenaclului au fost primiți cu multă dragoste de către credincioasele din Asociația Societatea Femeilor Ortodoxe din Iași. În jurul orei 19:00 grupul a servit cina, după care au fost să se închine sfintelor moaște ale Sfintei Parascheva, despre care Părintele Cătălin mi-a spus „cu toții am fost cutremurați de harul sfintelor moaște, simțind parcă mâinile cu adevărat vii și calde.” După o scurtă plimbare de seară prin centrul Iașului, în jurul orei 22 membrii Cenaclului s-au retras la camere pentru a se odihni.

În această dimineața grupul s-a închinat din nou sfintelor moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, după care a urmat un pelerinaj la Biserica „Sfinții Trei Ierahi”, veche vatră a culturii și spiritualității din Moldova, situată în centrul tradițional al Iașului.

 
Pelerinajul a continuat la Biserica „Sfântul Nicolae-Domnesc”, biserică construită între anii 1491-1942 al cărei ctitor este voievodul Ștefan cel Mare și care a fost refăcută, prin demolare și reconstruire pe aceeași fundație între anii 1884-1904.

Membrii Cenaclului au vizitat și Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, o clădire veche construită în secolul al XVIII-lea, care în prezent găzduiește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași, înființată în 1970.



Un alt monument vizitat în această dimineață a fost statuia lui Ștefan cel Mare, unde s-au intonat cântece patriotice și unde i-au cântat „La mulți ani” lui Vlad Parau, membrii Cenalcului dorindu-i multă sănătate și îndeplinirea tuturor dorințelor, astfel creându-se o atmosferă cu totul și cu totul deosebită și entuziastă, după cum mi-a spus Părintele Cătălin.





 La mulți ani, Vlad!!!!
















Un interes deosebit dat acestui concert este cel al ziarului Lumina, care a atribuit un loc pe prima pagina informațiilor despre manifestarea pe care astăzi o va susține Cenaclul Lumină Lină, și cel al colegiilor de la Radio Trinitas care au pregătit sonorizarea și au făcut eforturi deosebite să nu lipsească nimic. O prezență deosebită în cadrul acestei manifestări este cea a Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Deseară vom reveni cu informații noi.

Magda Muntean