duminică, martie 20


O SEARĂ DE RUGĂCIUNE, CÂNTEC ŞI POEZIE,
 ÎNCHINATĂ MAICII DOMNULUI

     În biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, la ora 18 preoţii slujitori ai acestei biserici: Pr. liviu Anghel, Pr. Teodor Răduleţ, Pr. Adrian Răduleţ, Pr. Ion Oană,  s-au rugat împreună cu credincioşii, citind acatistul "Maica Domnului, bucuria celor necăjiţi".
      După momentul solemn al rugăciunii, s-a purces la un alt mod de a aduce slavă lui Dumnezeu şi de a o cânta şi, sperăm noi,  încânta pe Maica Domnului, adică la momentele artistice de cântece şi poezii şi multe altele.

     În deschidere, după un scurt moment de trecere în revistă al programului şi totodată exprimându-şi regretul că Pr. Cătălin nu a putut să ajungă, învingându-şi emoţiile Pr. Liviu Anghel  a recitat o poezie sensibilă şi de suflet, pe un fundal realizat la nai de Cristian Ţopea.
    

     A urmat apoi un moment minunat realizat de domnul Vasile Gondoci, profesor de religie în Lugoj, care a cântat la chitară şi voce trei cântece pline de emoţie spirituală: "Rugă pentru iubire", "Ardere de tot" şi "Înserare". A mulţumit în mod deosebit Pr. Liviu pentru invitaţie şi a mărturisit deschis dorinţa de a mai participa şi la alte evenimente organizate de Cenaclul Lumină Lină.


     Au urmat, cu mulţă emoţie în suflet, reprezentaţii ASCOR, Ciprian Onica care a recitat "Inimă a lui Dumnezeu" şi "Liturghia cosmică", şi Lucia Croitoru care a cântat: "Reaprinde-ţi candela" şi "Răsai".

     Au fost multe momente inedite în această seară, unul de o însemnătate majoră ar fi acela prezentat de Flavia Ţopea, care a adus-o  în faţa noastră, abia ieşită din talentele ei mâini, pe Maica Domnului pictată în costum naţional românesc. Foarte frumos! Sper să avem şi o fotografie pe care să o puteţi vedea... Deosebit, minunat! Tare bine îi stă Măicuţei în costum popular!

     Cristian Ţopea a prezentat pe scurt două costume populare, autentice din Mărginimea Sibiului.
Cred că se potriveşte şi afirmaţia: "Haina nu îl face pe om, dar îl reprezintă". Deasemenea s-a transmis şi mesajul ca măcar în duminici şi sărbători să se poarte costumul naţional. 


     A urmat un mini-recital al grupului Cenaclului Lumină Lină, care a încercat să îl aducă în mijlocul celor prezenţi, pe întemeietorul acestui cenaclu Pr. Cătălin, prin cântările şi poeziile închinate Maicii Domnului, scrise chiar de sfinţia sa. În deschidere s-a cântat de către întregul grup: "Vino la Maica ta"; apoi Cosmina Jaglea a recitat cu multă trăire sufletească poezia: "La Icoana Maicii Domnului"; mezina grupului Maria Varga, duios a cântat: "O Măicuţă Sfântă"; cu multă blândeţe Adina Tomuţa a recitat poezia: "Elegie de slavă pentru Maica Domnului", Cristina Raicea a cântat: "Preasfântă Născătoare te chem în viaţa mea"; a urmat un moment autentic românesc realizat de Cristian la fluier şi Ionică la tamburină; apoi a urmat priceasna "Născătoare, dulce nume" interpretată inimitabil de Mirela Aluaş; iar în încheiere a cântat tot grupul şi o bună parte din cei prezenţi, Imnul Bisericii de pe strada Dealului, scris de Sfântul Ioan Iacob Românul, Preasfântă Maică şi Fecioară. Pe întreaga desfăşurare a momentelor artistice şi-au dat concursul cu multă sârguinţă şi susţinere membrii cenaclului: Ştefan Ion la orgă, Mihai Doda la chitară; deasemenea sonorizarea şi asistenţa tehnică a fost asigurată pe toată durata concertului de către Leonard Strugar.   Trebuie să recunoaştem că nu ne-a fost uşor fără părintele Cătălin, care este mentorul şi însufleţitorul cenaclului, dar atmosfera caldă şi primitoare ne-a ridicat moralul şi ne-a îndrumat spre fapte bune.
 


     A mai urmat un moment inedit şi minunat, oferit de domnul profesor Ioan Chindea, care a interpretat lai nai două capodopore: "Ave Maria" de Schubert şi "Balada" de Porumbescu.

     Părintele Teodor Răduleţ s-a alăturat la microfon purtându-ne pe filele de zidire a impetuoasei biserici cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi a mărturist ataşamentul deosebit faţă de Maica Domnului. Apoi a cântat "Sub o salcie pletoasă". Iar spre final într-un mod cu totul deosebit, anticipând că nu vom fi cu toţii, fizic, împreună la Sfânta Înviere a însufleţit toată biserica să se ridice în picioare şi să cânte Irmosul Învierii - Îngerul a strigat!

     În finalul serii fetiţa părintelui Teodor, Elena de numai câţiva anişori, plină de puritate şi gingăşie a intonat cântarea Vecerniei: "Lumină lină a sfintei slave". I s-au alăturat binenţeles toţi credincioşii spre a aduce laudă şi mulţumire Bunului Dumnezeu.

     Nici nu se putea un final mai minunat al acestei binecuvântate seri duhovniceşti.

     Mulţumim tuturor!