duminică, octombrie 2

Iubirea pentru vrăjmași

Iubirea- calea către veșnicie


                În această duminică s-a citit Evanghelia despre iubirea vrăjmașilor. Extraordinară lecție de dragoste oferită de Mântuitorul Hristos, Care spune:


" Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei care vă vatămă și vă prigonesc, ca sa fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, pentru că El face să răsară soarele peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți" (Mt 5, 38-39, 43-45)

            Hristos ridică, astfel, “ștacheta”, concentrând întraga Sa învățătură într-o poruncă fundamentală: IUBIREA. Cum putem îndeplini oare cerința Mântuitorului, când în zilele noastre lumea pare atât de învrăjbită, atât de încrâncenată spre propriul eu? Sfântul Ioan Gură de Aur vorbește despre anumite trepte în dobândirea acestei virtuți, pornind de la hotarârea de a nu ne urî vrăjmașii, de a nu face primii răul, de a accepta nedreptățile care ni se fac, cu pacea și liniștea izvorâte din iubirea către Dumnezeu; trebuie alungate, de asemenea, orice dorință de răzbunare( chiar dorința ca Dumnezeu să ne răzbune),  orice învinuire, resentiment sau critică. În locul acestor buruieni, să sădim în sufletul nostru iertarea, împăcarea, afecțiunea, facerea de bine.
            Vă propun un exercițiu de imaginație: Cum ar arăta, oare, lumea noastră, dacă unei fapte rele i s-ar răspunde cu un zâmbet sincer? Ce cutremur s-ar petrece în sufletul unei persoane care face un rău aproapelui, dacă ar primi în schimb iubire, înțelegere și compasiune? Ce s-ar întâmpla dacă îl vom privi pe cel care ne face rău ca pe un mijloc de a ne arăta iubirea către Dumnezeu, o treaptă spre Rai? Iisus Hristos nici nu i-a considerat pe cei care L-au răstignit- dușmani, ci i-a iubit ca pe prietenii Lui. Oare noi putem să îi catalogăm altfel?
            Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea Harul Său și prin acesta puterea de a dărui iubire și celor care ne urăsc, să ne împace în Hristos pe toţi şi să ne învrednicească Împărăţiei Cereşti, care este împărăţia iubirii veşnice.

                                                                                                                               De Alina Dobrin