miercuri, septembrie 28

În genunchi, în noapte în rugăciune...pentru ploaie

            LUMEA AZI !


            Trăim într-o lume din ce în ce mai lacomă, din ce în ce mai mincinoasă, mai superficială. Consumăm din ce în ce mai mult, distrugem din ce în ce mai mult. Da! Accentul este pus pe acest teribil “din ce în ce mai mult”, care ne facem să consumăm, să ne consumăm.   Noi alergăm mai mult ca niciodată, muncim mai mult ca niciodată, iar satisfacţiile pe care le avem sunt, ca niciodată, din ce în ce mai mici, mai meschine. Case, maşini, haine, vacanţe în Pampas, iahturi, toate, cică, pentru a fi fericiţi, că doar asta e scopul omului pe lume, nu? Amuzant este că indicele fericirii este în scădere şi nu una lina, ci mai degrabă abruptă. Avem falsa părere că suntem protejaţi. Avem de toate, dar foarte puţin din ceea ce ne trebuie.Am renunţat prea rapid la noi, că să îmbrăţişăm vestul şi asta nu ne-a făcut mai fericiţi! Ba chiar mai trişti, mai săraci, mai bolnavi, mai reci şi mai răi.Totuşi poporul asta are o putere incredibilă, care vine din spiritualitatea sa. Să nu uităm asta şi să încercam uşor, uşor să ne trezim!  RODEAN RADU
        
Rugăciune pentru viață 


Poate că mulți se întreabă încă de ce s-au închis cerurile. Răspunsurile părintelui Cătalin din seria ”Dialoguri cu sufletul meu” sunt actuale și actualizate. Le recomand. Le găsiți pe blogul de poezie. 
Mai mult însă, în seara de miercuri, la Biserica Spitalului TBC, răspunsurile au fost lăsate deoparte și a venit timpul rugăciunii. Ne-am rugat împreună pentru ploaie, pentru viață. 
Suntem alcătuiți în proporție covârșitoare din apă, într-o formă sau alta și iată că în aceste zile Dumnezeu ne lipsește tocmai de esența trupului nostru. 
Poate că dincolo de verdeața care s-a uscat și de recoltele care sunt în primejdie ar trebui să medităm (măcar) și la acest aspect. Să medităm cu nădejdea că Maica Domnului, Sfinții ocrotitori ai Bisericilor noastre și Sfintele Moaște care au înconjurat mica biserică de la TBC vor mijloci pentru noi.  


Victor


 Și ne-am rugat împreună pentru  ploaie... să ne rugăm mai departe și singuri

      Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește rugăciunea nevrednicilor robilor Tăi. Întoarce-Ţi mânia cea cu dreptate pornită asupra noastră.Nu ne omorî cu foame și sete pe noi oamenii și animalele. Ci cu milostivire poruncește norilor din cer să slobozească pământului ploaie la vreme, ca să-l răcorească și să crească iarbă animalelor și verdeață spre slujba oamenilor și să aducă roadele cele de trebuinţă vieții noastre; ca să preaslăvim sfânt numele Tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.                                                           
                                                                                                                                                  Monica        


                   
Îndemnuri pentru sufletele noastre

Dragi cititori, sfinii părinţi ne îndeamnă  să cugetăm mereu  la cele cereşti, să avem grijă de suflet, să ne adunăm zilnic "comori în ceruri", de aceea vă scriu şi eu în cele ce urmează, câteva din aceste îndemnuri. 

“Sileşte-te să te luminezi pe toate căile în cele duhovniceşti, caută să astupi izvorul tuturor păcatelor printr-o stăruitoare îndelednicire cu cuvântul Domnului, cu învăţăturile Sfinţilor Părinţi, cu sfatul duhovnicesc. Iubite frate, de ai şti câte nenorociri ni se întâmplă tocmai pentru că ne lenevim să ne luminăm sufletul prin cuvântul adevărului, pentru că nu învăţăm Lege Domnului zi şi noapte şi fiindcă nu ne rugăm cu stăruinţă şi cu râvnă pentru ca Dumnezeu să ne dea înţelepciune. De aceea, trebuie să ne hotărâm, în măsura puterilor noastre, să ne umplem cât mai des mintea cu felurite cugetări despre lucrurile cereşti, şi atunci DRAGOSTEA ce se revarsă de sus peste inima noastră, se va aprinde şi se va dezvolta în sufletele noastre.”
                                                                                    ... 

„Când te năpădesc gândurile necurate sau eşti într-un moment greu, cheamă Numele lui Iisus cât mai des şi de mai multe ori şi atunci gândurile se vor linişti de la sine. 
                                                                              ... 

„Această adâncă rostire  *MILUIEŞTE-MĂ*, vădeşte într-un fel următoarele simţăminte: Stăpâne mult îndurător! Iartă-mi păcatele şi ajută-mă să-mi îndrept viaţa, trezeşte în sufletul meu râvna de a împlini poruncile tale fără lenevie, fie-ţi milă de mine, iertându-mi păcatele săvârşite şi adu-mi voinţa şi inima şi mintea numai la TINE.”
                                                
                                     ( citate din Pelerinul rus, 2001) -                    Culese de Claudia Nemeş