joi, septembrie 8

VENIȚI SĂ PRĂZNUIM NAȘTEREA BUCURIEI


FECIOARA  MARIA, CEA MAI DINAINTE DE VECI ALEASĂ

   




      Veniți să prăznuim nașterea bucuriei  întregii lumi! Să o cinstim pe Maica Dumnezeului nostru,prin a carei naștere durerea s-a schimbat în bucurie pentru tot neamul omenesc.Veniți să ne unim cu întreaga creație și împreună să înălțăm un imn de slavă spre a preamări nașterea Celei care a alinat pentru totdeauna durerea Evei! Căci Eva, cea dintai maică a noastră a fost pedepsită spunandu-i-se:,,In dureri vei naște’’ și ,,barbatul te va stăpani’’, Maria a fost blagoslovită prin aceste cuvinte cerești: ,,Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!’’
    Si, într-adevăr, Cea plina de har a odraslit lumii o comoară nepieritoare de binefaceri.Printr-însa Creatorul a preschimbat întreaga fire întru mai bine.Caci dacă omul, care mijlocește între duh și materie, este legatura între creația văzuta și nevăzută, Cuvantul de viață dătător al lui Dumnezeu, unindu-se prin Fecioara Neprihănită cu firea omenească, s-a unit cu întreaga creație.Să prăznuim așadar moartea sterpiciunii omenești, caci s-a sfarșit pentru noi neputința care ne împiedica să trăim marile haruri cerești.Si  cum am putea-o cinsti mai bine pe cea care s-a învrednicit a fi Maică a Cuvantului decat prin cuvant? Să unim așadar cuvantul nostru cu cantecul de bucurie al întregii creații, care astăzi praznuieste nasterea Celei care l-a nascut pe Mantuitorul întregii lumi.
O, fiică pururea Fecioară care ai născut fără de bărbat!Căci Tatăl Celui ce s-a zămislit întru tine este însuși Tatăl Ceresc.O,fiică a neamului omenesc care l-ai purtat ca mamă în dumnezeieștile tale brațe pe înuși Creatorul cerului și al pământului! Veacurile dinainte s-au întrecut între ele în dorința de a-ți vedea nașterea, dar planul mai înainte făurit de Dumnezeu Cel Care a făcut și veacurile a fost altul și astfel cele de pe urmă se făcură cele dintâi, având fericirea să mărturisească Nașterea ta.Cu adevărat tu ești mult mai de preț decât întreaga creație, căci din tine Creatorul a primit să se împărtășească de cele ale firii noastre omenești.Trupul Său s-a zămislit din trupul Tău, sângele Său din sângele Tău; Dumnezeu s-a hrănit din laptele Tău, iar buzele tale s-au atins de buzele lui. Minuni mai presus de fire și de necuprins cu mintea! Dumnezeul Universului te-a iubit dintotdeauna în măreția Ta de negrăit: El însuși ți-a creat-o iubindu-te dinainte de toți vecii, iar ,,în anii cei mai de pe urmă’’ te-a chemat la viață ca să și trăiești această măreție, născând și hrănind pe propriul Său Fiu și cuvânt, ca Maică a lui Dumnezeu.
de MONICA ARMENCIU