sâmbătă, septembrie 10

SIBIU-RADĂUŢI, DRUMUL DE JERTFĂ AL CENACLULUI

M-am gândit mult la acest titlu. Cenzura îmi şoptea că ar fi prea mult. Însă iubirea curată nu se supune cenzurii. Astfel că iată-ne: din dragoste curată, după sute de kilometri pe drumurile înguste şi obositoare ale ţării, la Rădăuţi, în Bucovina. Un mic şi dulce târg, care ne-a primit cu o căldură rar întâlnită în aceste vremuri tulburi, poate mai mult ale înstrăinării decât ale comuniunii. Chiar şi aşa Moldova respiră încă aerul tare al credinţei, care curge nu doar prin sufletele moldovenilor, ci ale tuturor celor care trec hotaarele Moldovei.
Mă opresc aici. Vă transmit binecuvântările părintelui şi dragostea Cenaclului. Vă transmit atmosfera minunată de la Casa de Cultură din Rădăuţi în imagini, care vor vorbi mai mult şi mai bine decât cuvintele mele.


Am ajuns la destinaţie cu o oră înaintea concertului. Părinţii Marian şi Cătălin ne-au înviorat instantaneu prin prezenţa de spirit. Punem la cale concertul, stabilim ordinea intrărilor şi plecăm spre Casa de Cultură fără răgaz, dar plini de energie. Doar un aparent paradox.
Se trag cabluri şi se fac probe cu o viteză apropiată macar de viteza sunetului. Scena este pregătită, echipa este completă. Cât despre atmosferă, este suficient să priviţi faţa părintelui Cătălin. Toată sala cântă Maicii Domnului, o deschidere perfectă de concert.
Se cântă Rugă pentru părinţi, un duet realizat de părintele Cătălin împreună cu părintele Marian. Urmează cântecul pentru mama, Bolnav de iubire, Răsai asupra mea Lumină Lină, Tu ai fost aleasă, Cerului Mireasă.


Credincioşii cântă în picioare alături de Cenaclul. Se aplaudă fără sfială, cu inima deschisă. Publicul a prin deja spiritul promovat de Cenaclu.
Domnul Ciprian Olinici, directorul radioului Trinitas, într-o cuvântare despre Ardeal, despre rolul salvator al pricesnelor şi despre necesitatea spiritului promovat de Cenaclul Lumină Lină în contextul vremii şi al vremurilor tulburi. Ortodoxia de vitrină, ordodoxia din care lipseşte misiunea nu este o ortodoxie autentică, a punctat foarte clar domnul Olinici.
 
Părintele Cătălin, moderatorul serii de la Rădăuţi. Cu blândeţe şi cu mult entuziasm, părintele aprinde privirile oamenilor din public prin cântecele patriotice cântate cu forţă neobosită: Jurământ la Putna, Capul de la Torda, Cuvântul lui Roată către divan, Jurăm pentru Ardeal. Cenaclul face rispă de efort, cu inima împlinită.