vineri, septembrie 30

BUCURIE LA AZIL

 CANTEC SI ”LUMINA LINA”'
LA CAMINUL DE BATRANI!

O mica parte a Cenaclului a ajuns astazi la Caminul de Varstnici de pe trada George Cosbuc, nu intamplator, ci cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice. Parintele Catalin si Dan Podoleanu le-au descretit fruntile batranilor, care au cantat au aplaudat si au zambit din nou larg, cine stie dupa cata vreme. 
Alaturi de noi si parintele consilier Nicolae Rusu, de la Arhiepiscopia Sibiului, care a tinut un scurt cuvant de invatatura si de intarire. Dupa slujba tedeumului, varstnicii au au avut parte si de un scurt monent artistic.

”Suntem fericiti si multumiti ca astazi la sarbatoarea persoanelor varstnice, in casa noastra, in marea familie sociala a Caminului din strada Cosbuc am avut oaspeti de seama, printre care si nu in ultimul rand reprezentanti ai Mitropoliei Ardealului, carora tinem sa le multumim in mod deosebit pentru darurile pe care le-au facut, pentru cuvantul de rugaciune, de intelepciune, pentru invitatia la omenie, la incredere, la speranta, la bunavointa, cu ocazia acestei sarbatori”, ne-a spus la final doamna director Cornelia Rotaru.


In 1991, Organizatia Natiunilor Unite a declarat prima zi a lunii octombrie Ziua Mondiala a Varstnicilor. În ţara noastră, această zi a început sa fie sărbătorită mai ales din anul 1998, prin diverse activităţi artistice şi campanii medicale adresate deopotrivă vârstnicilor din spitale, aziluri sau pensionarilor neinstituţionalizaţi.

Victor Stoica 





Bucură-te, Bucuria lumii…


            Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine "Acoperământul Maicii Domnului", un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor, când se invocă, în grai de rugăciune, ajutorul și ocrotirea Maicii Domnului.
            Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mânăstirii "Maica Domnului" din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911). Starețul mânăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, o vedenie, în care i s-a arătat Maica Domnului acoperind cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului și primind rugăciunile credincioșilor pentru a le duce înaintea scaunului Fiului Ei. Cuviosul Andrei l-a cheamat și pe ucenicul său, Epifanie, care, la rândul său, se încredințează de realitatea celor văzute și auzite și, în final, împreună cu ceilalți părinți, reușesc să deslușească semnificația minunii și să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată față de neamul omenesc.
            Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toți crestinii Bisericii care aleargă cu credință pentru a fi izbăviți de ispite, de încercări, de suferințe.
"Prea Curată Stăpână, pururea Fecioară, în vremea necazului nostru acoperă-ne pe noi cu acoperământul aripilor Tale, iar în vremea neputințelor și a bătrâneților noastre, fii mijlocitoare nouă, către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Să nu biruie răutățile lumii anii vieții noastre, iar sfârșitul să nu ne găsească cumva în afara acoperământului Tău cel sfințit", spune rugaciunea rostită la Te Deumul acestei sărbători.


Material cules de Alina Dobrin