vineri, septembrie 9

PATERICUL MIRENILOR

ÎNTÂMPLĂRI MINUNATE

Părintele Ilarion a venit să facă sfestanie în casa unuia dintre ucenicii săi, un tată foarte mâhnit că nu avea mai multi bani pentru a le asigura copiilor o hrană mai bună si pentru a le lua haine mai frumoase.
A doua zi, părintele i-a spus:
- Stăteam ieri la masă cu tine si copiii tăi. Am spus cu totii rugăciunea si am început să mâncăm. Masa era sărăcăcioasă, asa cum mi-ai spus că e la voi de obicei. Dar mi se părea că cel mare avea în farfurie miere, tu cu sotia si cu cel mic aveati pâine si cel mijlociu avea mizerii. Mi-a descoperit Dumnezeu că băiatul cel mare, multumindu-I pentru bucatele pe care le mănâncă, ia plată de la Dumnezeu. Tu cu sotia si cu cel mic nici nu cârtiti, dar nici nu sunteti multumiti cu ceea ce aveti. Iar cel mijlociu, nemultumitor fiind, pierde plata sărăciei. Aceeasi mâncare o aveti, dar fiecăruia i se socoteste după măsura sa.

Era un bătrân mare si văzător cu mintea, si s-a întâmplat ca el odată să sadă cu mai multi frati la masă si, când mâncau ei, lua aminte bătrânul cu duhul si vedea că unii mănâncă miere, altii pâine, iar altii baligă. Si se minuna si se ruga lui Dumnezeu, zicând: "Doamne, descoperă-mi taina aceasta, că aceleasi bucate fiind puse pe masă înaintea tuturor, când mănâncă se văd asa schimbate". Si i-a venit lui glas de sus, zicând: "Cei ce mănâncă miere sunt cei ce cu frică, cu cutremur si cu bucurie duhovnicească sed la masă si neîncetat se roagă si rugăciunea lor ca tămâia se suie la Dumnezeu. Cei ce mănâncă pâine sunt cei ce multumesc pentru împărtăsirea celor dăruite de la Dumnezeu, iar cei ce mănâncă baligă sunt cei ce cârtesc si zic: "Aceasta este bună, aceasta este putredă". Deci nu trebuie să zicem acestea sau asa să socotim, ci mai vârtos să proslăvim pe Dumnezeu si laude să-I înăltăm Lui, ca să se plinească cuvântul cel zis de Apostol: ori de mâncati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceti". (21-281)



cules de Mihai Minea